Ham haldeki cevizler kullanılarak yapılan ceviz reçeli, ilk bakışta kolay gibi gözükse de yapımı biraz rahmetli reçel türlerinden biridir. Ceviz reçeli yaparken, cevizlerin tam olgunlaşmamış olmasına çok önem verilmelidir. Aksi halde ceviz reçelinin tarifini uygulamak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden mayıs ayı gibi yapımına başlanılması tavsiye edilmektedir. Organik ceviz reçelinin yapım aşaması ve hazırlık aşaması, diğer sevilen meyve reçellerinden epey farklıdır. Bal kabağı reçeli yapılışında olduğu gibi ceviz reçelinin öncelikle kireç kaymağına yatırılması gerekmektedir. Kireç kaymağı ise inşaat malzemesi satılan yerlerde ve aktarlarda bulunabilen bir üründür.
Ceviz Reçeli Tarifindeki Malzemeler
Sağlık açısından pek çok farklı faydası bulunan organik ceviz reçeli, lezzetli olmasının yanı sıra vücuda olan yararları sayesinde de ünlenmiştir. Ceviz reçeli metabolizma ve sindirim sistemini hızlandırdığı için besinlerin rahat bir şekilde sindirilmesini sağlamaktadır. Ceviz reçeli tarifine geçmeden önce ceviz reçeli yaparken kullanılacak olan malzemeleri hazırlamak gerekir. Bu malzemeler şunlardan oluşmaktadır:
- 1 kg olgunlaşmamış ceviz
- 1 su bardağı kireç kaymağı
- 1 kg toz şeker
- 6 su bardağı su
- 5 adet karanfil
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Ceviz Reçeli Yapılışı
Organik ve doğal kabulu ceviz ile ham cevizlerin kabuklarını çok ince olacak şekilde soyarak ceviz reçeli yapımı sürecine başlayabilirsiniz. Büyük bir kavanoza üzerlerine geçecek kadar içme suyu koyduktan sonra ham cevizleri 2 gün boyunca suyun içinde bekletin. Günce 3 kere olacak şekilde 7 gün boyunca suyu değiştirip bekletmeye devam edin. Çıkardığınız cevizleri 1 gün boyunca kireç kaymağına yatırın. Ertesi gün cevizleri yıkayın ve hafif yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kadar suda haşlayın.
Haşladıktan sonra cevizleri sivri bir cisimle delerek içindeki acı suyu çıkarın. Su, şeker ve limon suyu ile şerbetinizi hazırladıktan sonra delinmiş cevizleri karanfille birlikte şerbete ilave edin. Şerbet kıvama gelince ocaktan alın ve tencerenin üzerine bir tülbent örterek soğumaya bırakın. Ertesi gün ceviz tazelerini süzdükten sonra şerbeti tekrar kaynatın. Şerbetin kıvamı yoğunlaşınca cevizleri içine atın ve reçeli soğuttuktan sonra buzdolabında saklayın.